lørdag 30. april 2011

Tagliatelle med steinsopp og erter

Italienerne er "tussete" etter steinsopp og får de tak i nyplukket sopp er de i himmelen. Og da tilberedes ofte denne retten som kombinerer steinsopp, erter og timian. Det har raskt blitt en av mine favoritter. Får man ikke tak i steinsopp kan man selvsagt bruke andre typer sopp. Retten smaker uansett utrolig godt.

Her er ingrediensene du trenger. Det blir nok til 4-6 personer:

1 kg steinsopp eller annen sopp
Ca 300 gram erter
3/4 dl extra virgin olivenolje
4 fedd knust (eller delt i flere biter) hvitløk
1 1/4 dl tørr hvitvin
3-4 kvister frisk timian
Salt og pepper
500 gram tagliatelle. Her kan du enten bruke vanlig tagliatelle eller den som er smakssatt med spinat (grønn tagliatelle) eller en blanding av disse to. Det ser jo veldig forseggjort ut med både grønn og hvit pasta så det kan du jo bruke hvis du skal servere dette i selskap.
2 ss smør
Revet Parmesanost til servering


Børst soppen fri for sand. Er soppen veldig skitten kan du raskt skylle av den og så tørke den veldig godt i et kjøkkenhåndkle. Alt etter hvilken type sopp du har skjærer du av enten hele eller deler av stilken og deretter skjæres soppen i tynne skiver på langs. (Shiitakesopp må du fjerne hele stilken på.)

Så varmer du olivenoljen forsiktig opp i en teflonpanne og tilsetter hvitløken som skal surre i oljen til den blir såvidt gyllen og du kjenner at det begynner å dufte. Da tar du opp all hvitløken og kaster den. Tilsett soppen og stek under omrøring til den begynner å bli myk. Så øker du varmen litt og deretter tilsetter  du vin og timian. Kok det hele under omrøring til vinen har fordampet. Dette tar noen få minutter. Så skrur du ned varmen og tilsetter salt og pepper. La soppen småputre til den har blitt myk og væsken har kokt inn, ca 15 minutter. Her må du passe på og røre avogtil slik at ikke soppen setter seg fast i bunnen av pannen.

Samtidig koker du opp ertene. Friske erter er jo det beste, men du kommer i mål selvom du bruker hermetiske.

Kok tagliatellen. Her finner du oppskrift på hjemmelaget tagliatelle. Sil av kokevannet, men ta vare på ca 1 kopp av det. Dette bruker du senere hvis du syns at pastaen blir litt for tørr.

Når soppen er ferdistekt tar du stekepannen bort fra platen og rører inn ertene og smøret. Deretter tilsetter du pastaen og blander det hele forsiktig sammen. Og det er nå du eventuelt tilsetter litt av kokevannet hvis det skulle være nødvendig.

Fordel pastaen på tallerkener, dryss over Parmesanost og server det hele med en god, italiensk rødvin. Buon appetito!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar